El Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar ahir declarar les festes que des del 1589 organitzem des de l’Associació com a festa patrimonial d’interès nacional i, d’aquesta manera, inscriure-les en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
Les Festes de Sant Roc de la Plaça Nova es celebren al voltant del 16 d’agost, diada de Sant Roc en el cor de la ciutat de Barcelona i són les més antigues que se celebren a la ciutat i de les poques organitzades per una associació. Un dels punts fort que el Govern ha tingut en compte és que han “sabut resistir el pas dels anys tot mantenint l’essència dels seus inicis”.
Una altra de les singularitats de les festes són els elements festius que hi ha, que no només és limita als gegants centenaris. Al llarg de les festes els més menuts poden passar la Cucanya, es poden menjar els panellets de Sant Roc, la galeta típica de les festes, es diu adéu al Globus del Capità Munyón, s’hissaran la Bandera Verda i la Bandera Heràldica i s’homenatge als gossos veïns i d’altres en la Festa del Gos.
D’entre els actes més característiques, en destaquen el cercavila del nan Cu-cut damunt d’un ase, l’hissa la Bandera Heràldica de Sant Roc per un veí o una veïna del barri, la tronada despertada enmig de la plaça Nova i el Seguici de Sant Roc. A més, dels actes més moderns com el Correfoc, la Trobada de Gegants o la Xocolatada.
Els orígens de la festa es remeten a l’any 1563 quan el Consell de Cent de Barcelona va fer un vot a Sant Roc per demanar que la ciutat fos protegida de la pesta. El vot fou renovat l’any 1569 amb tant d’èxit que es decidí celebrar una festa en honor del sant. Amb aquest objectiu es va constituir, l’any 1589, al barri de la Catedral, la Confraria de Sant Roch de la Plaça Nova. Malgrat els canvis urbanístics que ha patit la plaça Nova i el barri que l’envoltava, i el consegüent èxode de molts veïns i comerciants, la festa s’ha mantingut gràcies a la forta vinculació que aquests encara tenen amb el seu antic barri, avui pràcticament desaparegut com a tal.
L’Associació de Festes de la Plaça Nova vol donar l’enhorabona i les gràcies a tots els plaçanovins i plaçanovines que han fet i que fan possibles les Festes de Sant Roc.