GRALLERS LA PESSIGOLLA

Els grallers de La Colla Pessigolla (nom original) van néixer l’any 1983 per acord de dues entitats veïnes i col•laboradores: l’Esbart Català de Dansaires i la Comissió de Festes de Sant Roc de la Plaça Nova (futura Associació de Festes de la Plaça Nova). El seu naixement va ser motivat bàsicament per a fer acompanyaments musicals dels bastoners i del cos de dansa de l’esbart i dels gegants de Sant Roc de la Plaça Nova.
L’any 1986 però, amb la renovació dels seus integrants, els grallers La Pessigolla va centrar les seves activitats dins l’Associació de Festes de la Plaça Nova –de la qual ja eren secció de música-, i amb la tasca principal d’acompanyar i fer ballar en Roc i na Laieta, els gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, i del recuperat nan Cu-Cut. L’enriquiment de l’entitat, el barri i la ciutat amb nous elements d’imatgeria festiva, va fer que els grallers La Pessigolla esdevinguessin els músics habituals de la també recuperada Àliga de la Ciutat. Amb l’Àliga, La Pessigolla, han representat Barcelona a París, Palma de Mallorca, Vilafranca del Penedès, Valls, Montblanc, Perpinyà, Saragossa, Poznan.... i a la Festes de la Mercè i de Santa Eulàlia.
A part de viatjar per tot Catalunya –inclosa la del nord- sols o acompanyant algun element de la imatgeria festiva plaçanovina (gegants vells, gegants nous, Cu-cut, lÀliga, Víbria i Arpella) la música de La Pessigolla també s’ha escoltat a molts altres llocs com ara les poblacions de Foix, Montsegur, Carcassona, Tolosa, Bordeus, Marsella...(a Occitània). Alcoi, Estivella, Alacant, Xàtiva... (al País Valencià). Palma, Inca, Sa Pobla ... ( a les Illes Balears). La Pessigolla també ha actuat a París, Bretanya, Polònia, Sicília, Andorra o al Japó. La Pessigolla, com a grup de grallers, també ha actuat en concerts - vermuts, matinades, balls de gralles, cercaviles, processons, alguna missa, aplecs, calçotades... Tot amb absolut rigor i respecte per la tradició, sense oblidar però la progressió del instrument i gran cura pel repertori, fet que els ha distingit a tota la ciutat. La Pessigolla també ha actuat a espais tant prestigiosos i singulars com el Festival Tradicionàrius, a Gràcia i a la Pobla de Segur o a la Sala Zeleste. L’any 1997, al Centre Artesà Tadicionàrius, va fer una gravació en format cassette –exhaurit- amb les músiques dels elements festius de la Plaça Nova i algun tema del seu repertori propi.

PERCÚDIUM

Percudium neix a Barcelona l’octubre de 1996 amb la voluntat de cobrir les necessitats musicals d'una colla d'amics. Al seu inici té clar que busca nous camins en el món de la percussió de carrer i es desmarca de la tendència que fins aquell moment predominava en la tradició, que ubicava gairebé exclusivament la percussió al món dels diables i correfocs, i aposta per ritmes africans, llatins, brasilers... Així doncs, carregats de ganes i il•lusió, 7 persones inicien la nova aventura d'un grup batejat dins de la furgoneta que els portava camí de la primera actuació, al correfoc de Sarrià. Des d’aleshores, busquem nous estils, nous instruments, noves tendències. Actualment està format per més de 15 músics i, amb una imatge inconfusible, de verd i blanc, i amb un so que convida a la festa, el grup és reconegut allà on va.
La seva trajectòria l'ha portat a actuar a diferents països d'Europa i altres continents i a ser coneguts a molts pobles i ciutats del nostre país. Percudium ofereix una festa de ritmes, sons i color en les seves actuacions, a més d'una actitud molt propera al públic, que fa que tothom s'animi a ballar i vibrar amb els seus ritmes.

Per a més informació, consulteu el seu portal web: www.percudium.cat