DIABLES DEL BARRI GÒTIC

Els Diables del Barri Gòtic neixen el 1984 com a Diables de Sant Roc, són, per tant, una de les formacions més veteranes de ball de diables de la ciutat de Barcelona. La seva presentació oficial, però, i el seu bateig de foc va ser per les Festes de Sant Roc de la Plaça Nova. En van ser els seus padrins, i responsables del seu bateig de foc, el Ball de Diables del Clot i la Colla de Diables de Sants.
Un any després, i seguint el costum d’altres colles barcelonines d’identificar la colla amb el barri, passen a ser anomenats Diables del Barri Gòtic. Tot conservant l’antic nom de Diables de Sant Roc per a la seva intervenció processional dins el Seguici del Sant , cada 16 d’agost. En aquesta representació fan una funció similar a la dels diablons de Corpus Christi.
Els primers anys actuen com un ball de diables clàssic inspirats en els diablots de la processó del Corpus barceloní; ben aviat però, evolucionen cap a l’anomena’t correfoc de model barceloní i l’espectacle pirotècnic. La Colla de Diables del Barri Gòtic ha enriquit la tradició del foc amb la construcció de bestiari. L’any 1989 es va recuperar l’Àliga de la Barcelona Vella que fins el 1992 va ser ígnia -llançava pirotècnia pel bec i per la cua-. El 1993 va néixer la Víbria de Barcelona, el drac femella, que forma part del Bestiari Històric de Barcelona i és integrada al Seguici Popular de la Ciutat. Sols, o acompanyats per la Víbria de Barcelona i/o l'Arpella, els seus correfocs i finals espectaculars són sinònim de festa, de tradició i d’innovació, de cultura del foc en la més pura essència festiva.