El proper dijous 25 de maig al vespre, l’Associació de Festes de la Plaça Nova rebrà el certificat de la declaració de les Festes de Sant Roc de Barcelona a la Plaça Nova com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional i ho celebrarà amb una petita festa.
El passat 21 de març de 2017, la Generalitat de Catalunya va declarar les Festes de Sant Roc de la Plaça Nova Festa Patrimonial d’Interès Nacional per haver mantingut la identitat del barri i de la ciutat, l’orgull de pertinença i la resistència per a sobreviure i fer visible en temps difícils aquest racó de la ciutat, un barri de la Catedral avui pràcticament desaparegut com a tal.
El proper dijous 25 de maig, la Generalitat de Catalunya, al Saló del Tron del Palau Episcopal de Barcelona, farà entrega de la certificació de la declaració que acredita la festa com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.
L’Associació de Festes de la Plaça Nova, per aquest dia, ha organitzat un acte amb alguns dels moments més emblemàtics de les Festes de Sant Roc, tot recordant les celebracions que cada 16 d’agost engalanen la plaça Nova.
L’acte començarà a les 19:45 h a la plaça Nova amb la plantada dels gegants centenaris de l’associació, el Roc i la Laieta, i l’Àliga de la Ciutat de Barcelona i l’ofrena floral al sant, situat a la torre romana de la Casa de l’Ardiaca i s’iniciarà un petit seguici que recorrerà l’avinguda de la Catedral, el Pla de la Seu i el carrer de santa Llúcia fins arribar a la porta del Palau del Palau Episcopal.
Una vegada arribats al Palau Episcopal, entraran els plaçanovins i les plaçanovines i els amics i col·laboradors de la festa per veure els balls dels Gegants vells de Sant Roc de la Plaça Nova i de l’Àliga de la Ciutat. Els balls precediran el moment culminant de la celebració, quan, en el Saló de Tron, es realitzarà l’acte de rebuda de la declaració, per part la Generalitat de Catalunya, de les Festes de Sant Roc de Barcelona a la Plaça Nova com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.
Una vegada finalitzats els parlaments, la comitiva sortirà al balcó del Palau per a col·locar la Bandera Verda de la Comissió de Festes de Sant Roc i per a gaudir de l’encesa pirotècnica gentilesa de Pirotècnia Igual.
Per acabar l’acte, els gegants i l’Àliga recorreran el carrer del Bisbe fins a la plaça Nova, moment en que clourà la celebració.