El títol de l’exposició fa referència als primers versos del «Romanç de Santa Llúcia» de Josep Maria de Sagarra, que va popularitzar el tenor Emili Vendrell «Perquè avui és Santa Llúcia, /dia de l’any gloriós, / pels volts de la Plaça Nova / rondava amb la meva amor». Aquests versos esmenten els dos grans protagonistes de la producció: la plaça Nova i la Fira de Santa Llúcia.
L’exposició, emmarcada dins el projecte «4¼.», pren com a fil argumental la Fira de Santa Llúcia, la fira de Nadal barcelonina de més llarga tradició, i a partir d’aquí explica les diferents ubicacions de les fires de Nadal a la Barcelona vella i, especialment, al barri de la Catedral, i l’evolució i el pes social i comercial que han tingut al llarg dels anys. Narra la trajectòria de la Fira des de la perspectiva de l’ocupació de l’espai urbà com a espai de socialització, així com els efectes que les reformes del barri han comportat per a la instal·lació i l’evolució de la mostra tradicional.
Sobretot, però, l’exposició se centra en les experiències dels veïns i les veïnes del barri, ja que el seu cicle vital queda marcat per les festes, les tradicions, les fires i els mercats, que, indiscutiblement, donen vida i riquesa als seus carrers i a les seves places, però que també els aboquen a la invisibilitat que comporta la centralitat. La mostra també repassa les transformacions urbanístiques, que són un altre element que afecta l’evolució de la Fira i que tenen una incidència dramàtica en la vida i en les relacions dels veïns i les veïnes del barri de la Catedral, «el Barri Perdut».
Descarrega’t el catàleg de l’exposició
Descarrega’t la fitxa tècnica de l’exposició