L’exposició «Mirades de Gegant, 110 anys dels Gegants de Sant Roc de la Plaça Nova», emmarcada dins el projecte «4¼.», aporta una visió de la història dels primers gegants barcelonins pertanyents a una entitat veïnal, els gegants en actiu, amb les figures originals i una amb activitat ininterrompuda més antics de la ciutat de Barcelona. Cent deu anys, des del seu naixement al taller d’imatgeria de El Arte Cristiano d’Olot l’any 1905 i fins a l’actualitat quan, els gegants, són plenament consolidats com a patrimoni del barri de la Catedral i de la ciutat de Barcelona.
Una visió dels diferents aspectes socials, veïnals, festius, comercials i urbanístics del barri de la Catedral durant cent deu anys, mirats des de la presència o des de l’absència dels seus gegants, el Roc i la Laieta. La mostra vol donar una visió dels diferents aspectes socials, veïnals, festius, comercials i urbanístics del barri de la Catedral vistos des de la presència o des de l’absència dels seus centenaris gegants: el Roc i la Laieta. Unes mirades de gegant que transmeten l’esperit dels plaçanovins i les plaçanovines com a col·lectiu veïnal resistent mitjançat el seu patrimoni cultural i la seva identificació amb els seu elements festius.
La mostra explica com, a través de les festes tradicionals, el patrimoni festiu, la imatgeria festiva, els gegants, en Roc i la Laieta -com a elements cohesionadors i identitaris- es pot mantenir l’esperit, el sentiment i l’orgull de pertinença a una comunitat i es poden conservar els llaços d’amistat, de bon veïnatge i d’estima dels costums d’un barri i d’un col·lectiu, malgrat passar per moments terribles com la desaparició de la trama urbana, la diàspora dels habitants i la transformació de les circumstàncies vitals, socials i econòmiques de tot el barri i del col·lectiu.
Descarrega’t el catàleg
Descarrega’t la fitxa tècnica
Descarrega’t els crèdits