Sant Roc 1884 – 1983

«De bon matí, a quarts de set, la mare em desperta i em vesteix de blanc, faixa vermella, espardenyes de vetes i la barretina a les mans. Amb la son als ulls i amb aquella tremolor als genolls d’emoció dels dies assenyalats, anem cap a la plaça Nova. Ben aviat espetega la traca i comença la cercavila: “Tirin, tirin pels gegants!”. Avui és Sant Roc!» (Xavier Cordomí, 1983)
L’exposició —emmarcada dins el projecte «4¼.»— explica, de manera visual -fotogràfica-, cent anys de la llarga història de les Festes de Sant Roc de Barcelona a la plaça Nova —celebrades des del 1589 i declarades festa patrimonial d’interès nacional l’any 2017—; i ho fa presentant la festa com a eina de cohesió que referma el sentit de pertinença i l’orgull dels veïns i veïnes i dels ex veïns i ex veïnes de la plaça Nova i del barri de la Catedral, «el Barri Perdut».
Una visió des de l’any 1884, quan es va constituir de manera oficial l’actual Comissió de Festes de Sant Roc i neixen moltes de les tradicions que perviuen actualment, i permet visualitzar —durant dècades d’esplendor i de decadència— diversos aspectes de la festa. El recorregut s’acaba l’any 1983, quan les festes van entrar en una etapa de profunda renovació i, amb la formació de la Colla de la Plaça Nova -una colla de joves que esdevindria l’embrió de la nova Associació de Festes de la Plaça Nova-, es van revitalitzar garantint-ne la preservació.

Descarrega’t el catàleg
Descarrega’t la fitxa tècnica