Les Festes de Sant Roc, celebrades a la plaça Nova i carrers de l’entorn des del 1589, han fixat una programació en la qual els actes tradicionals incorporats a la celebració durant més de quatre-cents anys són l’eix vertebrador de la litúrgia festiva.
La festa actual té aquest doble vessant de tradició barcelonina, patrimoni de la ciutat, i de festa popular del barri que durant quatre segles i quart ha estat la Vilanova dels Arcs, el barri de la Catedral i el Barri Gòtic.
D’aquesta manera la celebració reiterativa de la tradició es configura amb un seguit d’activitats que són les que singularitzen Sant Roc de Barcelona.
La festa es celebra durant quatre, cinc o sis dies de la setmana que inclogui la diada de Sant Roc (16 d’agost), incloent-hi el cap de setmana i la diada de la Mare de Déu d’agost (15 d’agost).
La festa protocol•laritzada segueix un esquema reiteratiu: el primer dia de les celebracions s’inicia amb la tradicional cercavila inaugural pel barri: en Cu-cut dalt del ruc, i segueix amb la Hissada de la Bandera Heràldica de Sant Roc, tot seguit comença a funcionar la centenària Cucanya de la Plaça Nova i s’inicia la ballada de sardanes. El dia 15, dia de la Mare de Déu d’Agost, la tarda és reservada per a la Trobada i Ball de Gegants. També el dia 15 o bé el 17 d’agost, segons el calendari, és el dia de celebració de la Festa del Gos. La diada de sant Roc, 16 d’agost, comença de bon matí, amb la Gran Tronada Despertada, tot seguit s’inicia el Seguici de Sant Roc, segueix la solemne missa cantada amb la benedicció dels Panellets de Sant Roc, la veneració de la relíquia del sant i el cant dels Goigs a llaor de sant Roc a la Basílica de Santa Maria del Pi, continua amb la tradicional visita i els balls d’honor dels elements del seguici al Palau Episcopal i la col•locació de la Bandera Verda a la balconada principal del Palau, l’ofrena floral a la imatge de sant Roc de la plaça Nova, el Ball del Centenari dels Gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, els balls de la resta dels elements festius del Seguici, el Porró Llarg, la Cucanya de la Plaça Nova i la ballada de sardanes. El darrer dia de la festa, durant la mitja part del festival infantil, és el moment de l’enlairament del Gran Globus del Capità Munyon. També el darrer dia de la festa, al vespre, és el dia del Correfoc i del tradicional Castell de Focs, que és instal•lat a l’avinguda de la Catedral. La resta de la festa s’estructura al voltant d’activitats participatives, col•laboracions d’altres entitats i espectacles: la fira d’artesania, els balls de tarda i els balls de nit, els concerts de grups emergents, la cantada d’havaneres amb el cremat de rom, el concurs infantil de dibuix, la tarda de jocs, els jocs tradicionals i populars de carrer —curses de sacs i de l’ou i la cullera, trencar l’ou i la Cucanya de la Plaça Nova—, el taller de diables infantils, les exhibicions d’ensinistrament caní, la Festa Catalana amb grups de cultura popular com ara falcons, balls de gitanes, balls de bastons, moixigangues, etc., el festival infantil amb màgia, pallassos i titelles, les actuacions de l’Esbart Català de Dansaires, les sardanes o la Va Tocada, que precedeix el correfoc.