Per les Festes de Sant Roc de la Plaça Nova, l’any 1884, la Comissió de Festes va complementar els tradicionals jocs de sortija amb la primera cucanya del barri de la Catedral. Aquesta cucanya era un aparell singular que pertanyia a l’Ajuntament de Sarrià. Va ser utilitzada fins l’any 1901, quan la cucanya es va malmetre.
Aleshores la Comissió de Festes va pensar de bastir una de nova, original i pròpia per al barri. L’any 1904 en Francesc Llorens, fuster i antiquari del carrer del Bou de la Plaça Nova i membre de la Comissió de Festes, va construir la nova cucanya per a la plaça Nova que actualment encara és la mateixa que apareix per les Festes de Sant Roc. La Cucanya de la Plaça Nova ha esdevingut ritual i la principal atracció de les nenes i els nens del barri de la Catedral, i fins i tot d’algun adult, durant generacions. És una peça única i diferent de la resta de cucanyes anomenades de pal. De cucanyes de pal en podem trobar de dos tipus: verticals i horitzontals. La de la plaça Nova podria ser considerada de les horitzontals, però es diferencia de les restants tant per la seva forma com pel mateix joc.
En el joc de passar la Cucanya un noi o una noia puja pel pal lateral i es col•loca en el pal travesser assegut amb les cames a cada banda de la cucanya, reposa els peus sobre dues de les cordes i amb les mans s’agafa a les altres dues. Mentre dura aquesta operació d’acomodament a la cucanya, un cucanyaire -que és com s’anomena al membre de l’associació que vetlla pel joc- manté ferm el pal travesser, ja que, com que els eixos estan enllardats, la tendència del pal és girar molt ràpidament pel mateix pes del nen o de la nena. Una vegada assegurat damunt la cucanya, el participant ha d’avançar pel pal assegut, ajudant-se tot estirant les cordes, i ha d’arribar fins a l’altre extrem sense que giri la cucanya. En arribar a l’altre pal, l’ha de tocar amb un petit cop de cap, girar sobre el travesser i repetir l’operació en sentit contrari.
El participant, si ho aconsegueix, s’agafarà fermament a la cucanya amb els braços i les cames i el cucanyaire el farà girar tres vegades. Tot seguit es deixarà caure. En arribar a terra rebrà un petit obsequi com a premi. En cas que la cucanya giri abans d’aconseguir passar-la, el participant o bé cau o, si s’agafa, sempre queda cap per avall. Aleshores se’l fa girar tantes voltes com vulgui el cucanyaire o com reclamin els que s’ho miren... i a tornar-ho a provar!. La Cucanya de la Plaça Nova funciona tots els dies de les Festes de Sant Roc.