Amb la recuperació de la democràcia i del carrer com espai d’expressió i de festa, es va generalitzar el naixement de col•lectius que cercaven a la cultura popular i tradicional les arrels del país. La creació de la Colla de la Plaça Nova, l’any 1982, amb joves d’arreu de la ciutat, que col•laborant amb la Comissió de Festes sense formar-ne part, representaria un punt d’inflexió important per a les Festes de Sant Roc i les tradicions de l’antic barri de la Catedral.
La vitalitat de la Colla i les ganes de treballar per la festa fan que, als Geganters de la Plaça Nova, s’hi sumin nous grups i elements festius recuperats o de nova creació. El 1983 el grup de Grallers la Pessigolla. El 1984, els Diables de Sant Roc, més endavant anomenats Diables del Barri Gòtic. El 1986 es recupera el nan Cu-cut, i l’any 1989, l’Àliga de la Ciutat. L’any 1992 es construeixen els Gegants Nous de la Plaça Nova, i el 1993, la Víbria de Barcelona. L’any 1996 neixen els tabalers Percúdium i el 1999 es construeix la nova Àliga de la Ciutat. De la figura vella de l’Àliga se’n fa la transformació i es crea una nova bèstia de foc, l’Arpella del Barri Gòtic.
Tots aquest nous grups i elements enriqueixen les Festes de Sant Roc, sobretot els actes tradicionals. Els nous elements d’imatgeria festiva són incorporats al Seguici de Sant Roc, s’inicien les Trobades de Gegants i els Correfocs, es recuperen el Porró Llarg, la Bandera Heràldica i el Gran Globus del Capità Munyon. L’any 1989 se celebren els 400 anys de les Festes de Sant Roc. Un any abans, el 1988, la Comissió de Festes de Sant Roc i la Colla de la Plaça Nova es fusionen i constitueixen l’Associació de Festes de la Plaça Nova.
Aquesta vitalitat de la Comissió de Festes de Sant Roc i de la Colla de la Plaça Nova, primer, i de l’Associació de Festes de la Plaça Nova, després, fa que les seves activitats no es limitin al barri de la Catedral i del Gòtic i es treballa de ple en la recuperació de tradicions i la creació de noves activitats del calendari festiu barceloní. Al costat d’altres entitats de Ciutat Vella, l’Associació de Festes de la Plaça Nova participa activament en el naixement, recuperació i organització de les Festes de Santa Eulàlia, l’arranjament del Ball de Santa Eulàlia com a ball propi dels Gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, la recuperació i participació amb diferents elements festius a la Processó del Corpus, de la Carassa de Nadal, del Bestiari Històric de la Ciutat, del Seguici Popular de Barcelona i, per les Festes de la Mercè, del Toc d’Inici, del Seguici d’autoritats i del Ball de l’Àliga, entre moltes altres activitats i celebracions.