L’Associació de Festes de la Plaça Nova al llarg d’aquest darrers quinze anys del segle XXI amb les Festes de Sant Roc, la celebració de carrer més antiga de la ciutat, han commemorat els 650 anys de la Plaça Nova (2005) i els centenaris de la Bandera Verda (2003), de la Cucanya (2004), dels Gegants Centenaris de Sant Roc de la Plaça Nova (2006), del nan Cu-cut (2007) i han generat o renovat noves i velles tradicions: els concerts dels grups emergents, la Hissada de la Bandera, En Cu-cut dalt del ruc... Unes festes i una tradició que, sense oblidar el seu passat, no té por de mirar al futur, i per això l’any 2007 es va constituir la Colla Infantil de la Plaça Nova, amb la Petita Àliga Barcelonina (2002), els gegants infantils Pippo (2007) i Gal•la (2011) i les nenes i els nens que són garantia de continuïtat de la tradició, de les festes i de l’Associació.
L’any 2014 – 2015 l’Associació de Festes de la Plaça Nova celebra els seus 425 anys d’existència mitjançat les Festes de Sant Roc. Els “4 ¼” ha representat un seguit de celebracions, de les quals cal destacar la gran exposició “4 ¼. 425 anys de Sant Roc de Barcelona. De vot de ciutat a festa popular a la plaça Nova”, amb que l’Associació de Festes de la Plaça Nova ha mostrat la seva llarga trajectòria, de la festa, del barri i dels seus veïns, ha animat a prendre consciència de l’enorme llegat que representa per a la ciutat. La celebració te continuïtat amb altres actes festius, xerrades i exposicions com “La Festa Viscuda” o “El Barri Perdut”, que mostren l’inalterable esperit placanoví que s’amaga pels racons de la ciutat.
L’Associació de Festes de la Plaça Nova i les Festes de Sant Roc de la Plaça Nova entren al segle XXI totalment renovades i amb respecte per la responsabilitat que representa tenir més de quatre segles de tradició i el precedent de milers de dones i d’homes que van construir un barri i una ciutat. Amb la fundació de l’Associació de Festes de la Plaça Nova l’objectiu principal dels seus associats era, i és, el manteniment, l’estudi i la difusió de Sant Roc com a tradició i patrimoni immaterial de tota la ciutat de Barcelona, de la tradició, de la festa i de l’esperit barceloní dels plaçanovins i plaçanovines.